sobota, 20. junij 2015

#43 - dietetika: ribez

Danes je bilo spet malo časa za vrt.
Malo. Ker je bilo zaradi veliko dežja premokro.  
Veliko dežja pa pomeni veliko sadja in zelenjave.
Zato smo danes delali sok. Ribezov. 


Prepis zapiskov: 
Ribez ima številne koristne lastnosti na zdravje. Je odličen diuretik, ugodno vpliva na prebavo in čisti kri. Uživanje ribeza pospešuje znojenje. Kure z ribezom se v domači medicini uporabljajo za znižanje temperature in pri ledvičnih obolenjih. Ker je bogat z vitaminom C, krepi imunski sistem,varuje celice pred prostimi radikali. Poleg tega pospešuje nastajanje hormonov, varuje sluznico, pomirja živčevje, izboljšuje razpoloženje, spodbuja delovanje srca in živčevja. Rdeči ribez vsebuje vitamin A, vitamin B 3, kalij, kalcij železo in mangan. V zdravilstvu se uporabljajo tako ribezovi sadeži kot listi. Slednji so namenjeni predvsem pripravi čaja, ki pomaga pri težavah z mehurjem in ledvicami. Črni ribez naj bi poleg ostalih zdravilnih učinkov pomagal tudi lajšati težave revmatičnih in artritičnih bolnikov ter bolnikov s putiko. Na splošno velja, da temnejši ko je ribez, več zdravilnih lastnosti ima.
Več o ribezu je tukaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar